Dezynfekcja pomieszczeń
Nasze zalecenia z uwzględnieniem przeznaczenia pomieszczeń
Nasze zalecenia nie zwalniają z obowiązku przestrzegania wymaganych prawem standardów dezynfekcji pomieszczeń i opracowanych wcześniej planów higieny. Zalecenia te są głównie ukierunkowane pod kątem naszych działań w obiekcie.
Pomieszczenia biurowe
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Urządzenia elektryczne odłączyć z sieci lub jeśli to niemożliwe przysłonić workiem foliowym lub folią stretch (zdezynfekujemy je później ręcznie) Zapewnić maksymalne uporządkowanie luźnych kartek papieru i dokumentów- aby nie zostały nadmiernie zawilgocone i rozrzucone |
Nasze zalecenia: | Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej uzależniona jest od ilości osób odwiedzających biuro i od ogólnej sytuacji epidemiologicznej w danym regionie. Dokumenty przychodzące do biura spoza przedsiębiorstwa poddaj (jeśli to możliwe) 3 dniowej kwarantannie. Miejsca kontaktowe (klamki, włączniki światła, blaty) powinny być dezynfekowane ręcznie we własnym zakresie płynem dezynfekującym lub wodą z detergentem co najmniej raz na koniec dnia. |
Pomieszczenia handlowe (sklepy)
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Urządzenia elektryczne odłączyć z sieci lub jeśli to niemożliwe przysłonić workiem foliowym lub folią stretch (zdezynfekujemy je później ręcznie) Zapewnić maksymalne uporządkowanie luźnych kartek papieru i dokumentów- aby nie zostały nadmiernie zawilgocone i rozrzucone Produkty pakowane w papier o niewielkiej gramaturze ( cukier, mąka) przesłonić folią na czas dezynfekcji. |
Nasze zalecenia: | Postępować zgodnie z zaleceniami GIS. Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej powinna być uzależniona od ilości obsługiwanych klientów i od ogólnej sytuacji epidemiologicznej w danym regionie. Powinna wynosić od 1 o 7 razy w tygodniu. Miejsca kontaktowe dezynfekować ręcznie wodą z detergentem lub płynem dezynfekującym. |
Publikacje rzędowe i organizacji międzynarodowych w sprawie branży:
Pomieszczenia gastronomiczne (miejsce spożywania posiłków)
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Urządzenia elektryczne odłączyć z sieci lub jeśli to niemożliwe przysłonić workiem foliowym lub folią stretch (zdezynfekujemy je później ręcznie) Zapewnić maksymalne uporządkowanie luźnych kartek papieru i dokumentów- aby nie zostały nadmiernie zawilgocone i rozrzucone) |
Nasze zalecenia: | Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej uzależniona jest od przepustowości pomieszczenia i ogólnej sytuacji epidemiologicznej w danym regionie. Przy okazji dezynfekcji specjalistycznej, można zebrać serwetki i obrusy i poddać je praniu. |
Publikacje rzędowe i organizacji międzynarodowych w sprawie branży:
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_crisis_covid19_qandas_pl.pdf
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331705/WHO-2019-nCoV-Food_Safety-2020.1-eng.pdf
Pomieszczenia gastronomiczne (kuchnie)
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Urządzenia elektryczne odłączyć z sieci. Zapewnić maksymalne uporządkowanie luźnych kartek papieru i dokumentów- aby nie zostały nadmiernie zawilgocone i rozrzucone. Produkty spożywcze zabezpieczyć przed zawilgoceniem. |
Nasze zalecenia: | Przestrzegać dotychczasowych wytycznych względem czystości i higieny w pomieszczeniach gastronomicznych w tym HACCP. Specjalistyczną, prewencyjną dezynfekcję należy przeprowadzać przynajmniej raz w miesiącu, jednak powinno to być podyktowane ogólną sytuacją epidemiologiczną w regionie. Dbać o szczególnie częste mycie dłoni i higienę kasłania. Miejsca kontaktowe (klamki, włączniki światła, piekarniki, mikrofale, blaty robocze) powinny być dezynfekowane ręcznie we własnym zakresie płynem dezynfekującym lub wodą z detergentem kilka razy dziennie. Preparaty powinny być dopuszczone do kontaktu z żywnością. |
Publikacje rzędowe i organizacji międzynarodowych w sprawie branży:
https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/artykul/mycie-i-dezynfekcja-w-gastronomii
https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/artykul/mycie-i-dezynfekcja-w-gastronomii
Gabinety lekarskie (sektor medyczny)
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Zwrócić szczególną uwagę na specjalistyczne urządzenia, aby zostały odłączone z zasilenia i/lub zakryte folią (worek na śmieci, stretch). To samo dotyczy zwykłych urządzeń elektrycznych. Zdezynfekujemy je ręcznie po zamgławianiu ULV. Zapewnić maksymalne uporządkowanie luźnych kartek papieru i dokumentów- aby nie zostały nadmiernie zawilgocone i rozrzucone. |
Nasze zalecenia: | Przestrzegać dotychczasowych wytycznych względem czystości i higieny miejsc OPIEKI MEDYCZNEJ. Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej uzależniona jest od przepustowości pomieszczenia i ogólnej sytuacji epidemiologicznej w danym regionie. |
Publikacje rzędowe i organizacji międzynarodowych w sprawie branży:
http://sterylizacja.org.pl/pliki/publikacje/WYTYCZNE_CDC_1.pdf
Szkoły, przedszkola, żłobki
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Urządzenia elektryczne odłączyć z sieci lub jeśli to niemożliwe przysłonić workiem foliowym lub folią stretch (zdezynfekujemy je później ręcznie) Zapewnić maksymalne uporządkowanie luźnych kartek papieru i dokumentów- aby nie zostały nadmiernie zawilgocone i rozrzucone. Uporządkować odzież, obuwie i ręczniki, chowając je do szafek. |
Nasze zalecenia: | Przestrzegać wytycznych GIS. Specjalistyczną dezynfekcje prewencyjną należy przeprowadzać co 1 do 2 tygodni. Częstotliwość powinna być podyktowana aktualną sytuację epidemiologiczną w regionie. Miejsca kontaktowe (klamki, włączniki, poręcze, drzwi, zabawki) dezynfekować ręcznie we własnym zakresie płynem dezynfekującym lub wodą z detergentem przynajmniej raz na koniec dnia. Raz na kilka dni dokładnie umyć zabawki dbać o ich codzienną dezynfekcję ręczną. |
Publikacje rzędowe i organizacji międzynarodowych w sprawie branży:
https://www.gov.pl/web/edukacja/wytyczne-gis-otwarcie-przedszkoli
Zakłady fryzjerskie, salony kosmetyczne i pokrewne
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Urządzenia elektryczne odłączyć z sieci lub jeśli to niemożliwe przysłonić workiem foliowym lub folią stretch (zdezynfekujemy je później ręcznie) Zapewnić maksymalne uporządkowanie luźnych kartek papieru i dokumentów- aby nie zostały nadmiernie zawilgocone i rozrzucone. |
Nasze zalecenia: | Postępować zgodnie z zaleceniami GIS przestrzegać dotychczasowych norm prawnych. Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej powinna być uzależniona od ilości obsługiwanych klientów i od ogólnej sytuacji epidemiologicznej w danym regionie. Powinna się odbywać przynajmniej raz w tygodniu. Miejsca kontaktowe dezynfekować ręcznie wodą z detergentem lub płynem dezynfekującym. Dbać o regularne i prawidłowe mycie dłoni. Dbać o bardzo regularną i dokładną dezynfekcję wykorzystywanych narzędzi. Zapewnić odpowiednie wirusobójcze pranie rzeczy materiałowych oraz ręczników. |
Szatnie
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych |
Przygotowanie pomieszczenia: | Zapewnić uporządkowanie odzieży obuwia i ręczników poprzez umieszczenie ich w szafce. |
Nasze zalecenia: | Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej powinna być uzależniona od ilości korzystających z niej pracowników i od sytuacji epidemiologicznej w danym regionie. Miejsca kontaktowe powinny być dodatkowo dezynfekowane ręcznie we własnym zakresie, co najmniej 2 razy dziennie płynem dezynfekującym lub wodą z detergentem.. |
Toalety
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych, mgławicowanie, oprysk |
Przygotowanie pomieszczenia: | Brak szczególnego sposobu przygotowania pomieszczenia. |
Nasze zalecenia: | Regularnie dbać o ogólną czystość toalety. Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej uzależniona jest od dostępu do toalet. Toalety publiczne lub takie, z których korzysta znaczna ilość pracowników wymagają częstszej dezynfekcji. Miejsca kontaktowe (klamki, deski sedesowe, krany, włączniki świateł) dezynfekować ręcznie we własnym zakresie płynem dezynfekującym lub przynajmniej wodą z detergentem. |
Poczekalnie, korytarze, hole
Metody dezynfekcji: | Zamgławianie ULV, dezynfekcja ręczna miejsc kontaktowych, mgławicowanie, oprysk |
Przygotowanie pomieszczenia: | Brak szczególnego sposobu przygotowania pomieszczenia. |
Nasze zalecenia: | Częstotliwość specjalistycznej dezynfekcji prewencyjnej uzależniona jest od przepustowości miejsca publicznego. Powinna wynosić od 1 do 7 razy w tygodniu. Miejsca kontaktowe (klamki, poręcze, krzesła) dezynfekować ręcznie we własnym zakresie płynem dezynfekującym lub wodą z detergentem przynajmniej 2- 3 razy dziennie. |